Móri ezerjó száraz 2009
2009-ben esett ugyan csapadék a nyáron, de valahogyan a gombafertõzéseknek mégsem kedvezõ idõpontokban. Így a nyarat megúsztuk néhány permetezéssel és optimistán vártuk az õszt. Idõközben megtudtuk, hogy érkezik ötödik gyermekünk Margaréta, úgyhogy optimizmusunk duplán is érthetõ volt. Az õszelõ csodásra sikeredett, az ezerjó október elejére megközelítette a 21 MM-ot. Ekkor is - mint mindig -szokásunk szerint bújtuk a több hetes prognózisokat a fellelhetõ õsszes amatõr és profi meteorológiai honlapon. Láttuk. hogy október elsõ hete lesz elõreláthatóan az utolsó csapadékmentes hét november közepéig, úgyhogy az utolsó száraz napok egyikén (a Móri Bornapok idején), leszedtük a szõlõt. 2009 december végéig gyakorlatilag végig esett az esõ Móron, így ebben az évben nálunk aszúbort nem lehetett volna készíteni. Szüret után zúztuk-bogyóztuk a szõlõt, majd a cefrét 24 óráig áztattuk, végül 21,5 MM-nál állt be a mustfokoló. Ülepítés és spontán erjedés után a bor felét gönci fahordóban érleltük 8 hónapig, a másik felét viszont tartályban tartottuk. A 2008-as évjáratnál kevésbé sûrû, de vékonynak koránt sem mondható bort készítettünk, melyben a fahordós érlelésbõl adódó jegyek kevésbé markánsak, mint elõzõ évi társánál.
1500 db 0,75 literes palack készült belõle.
Analitika:
Alkohol: 13,66 % VV
Maradékcukor: 1,4 g/l
Cukormentes extrakt: 27,9 g/l
Sav: 7,0 g/l
1500 db 0,75 literes palack készült belõle.
Analitika:
Alkohol: 13,66 % VV
Maradékcukor: 1,4 g/l
Cukormentes extrakt: 27,9 g/l
Sav: 7,0 g/l