Móri ezerjó töppedt 2007
2007 nyara és õsze is száraz volt, kevés növényvédelmi munkát kívántak a szõlõskertek. Gyönyörûen értek az ezerjók, kíváló évjárat ígérkezett. A vékonyhéjú ezerjón, a párásabb dûlõkben (pl. a kecske-hegyi Hétkút-dûlõ) még ebben a száraz évben is megjelent a botrítisz. A párás õszi hajnalokon a gomba által beindított folymatok aszúsodáshoz vezettek a fürtökön. Gyönyörû látvány volt, a tõkék csak úgy ontották az aszús bogyókat. Október közepén a szüretkor lecsipegettük az aszús szemeket, kádban aszútésztát tapostunk belõlük, majd az ép szemekbõl kinyert musttal felöntöttük az aszútésztát. 24 órát áztattuk az így nyert aszúcefrét, ezután kíméletesen kipréseltük. Végül másnap a présmustot 32 MM-ig "hígítottuk" az ép szemekbõl nyert musttal. Azért 32 MM-ig, hogyha a spontán erjedés során egy esetlegesen "tökösebb" élesztõ indítja is be az erjedést, akkor is maradjon nekünk egy komolyabb édességû aszúbor. Az ép szemekbõl nyert must maradékából (22 MM-os volt) szárazbort készítettünk. A 2007-es szárazborunk gyorsan elfogyott, hiszen kevés volt a nem aszús bogyók aránya. 2007-ben szinte az egész ezerjó termésünkbõl aszúbor készült.
600 db 0,5 literes palack készült belõle.
Analitika:
Alkohol: 11,64 % VV
Maradékcukor: 162,0 g/l
Cukormentes extrakt: 56,3 g/l
Sav: 8,9 g/l
600 db 0,5 literes palack készült belõle.
Analitika:
Alkohol: 11,64 % VV
Maradékcukor: 162,0 g/l
Cukormentes extrakt: 56,3 g/l
Sav: 8,9 g/l