Miért épp Pontica?

A bortermõ szõlõ (Vitis vinifera L.) fajt Németh Márton természetes fajtarendszere (küllemi bélyegek) szerint három fõ csoportra osztja:

1. Vitis vinifera, convarietas occidentalis 

Ez a nyugati fajtakör, ide tartoznak a borszõlõ világfajták  (pl. Chardonnay, Pinot fajtakör, Cabernet fajták, Rajnai rizling stb.)

2. Vitis vinifera, convarietas orientalis

Ez a keleti fajtakör, ide tartozik számos csemegeszõlõ fajta (pl. Afúz ali, Sultanina stb.), de a borszõlõk közül  pl. a juhfark és a leányka is ide sorolandó.

3. Vitis vinifera, convarietas pontica

És végül a pontuszi fajtakör, ahol számos régi magyar fajta található (pl. Furmint, Hárslevelû, Kadarka).
Ide tartozik a számunkra oly kedves Ezerjó is, ezért lett a mi Pincénk neve PONTICA.

A pontuszi fajták megõrzésében és régi hírnevük visszaállításában hiszünk, ez pedig csak úgy lehetséges, ha ezekre a komoly törõdést igénylõ fajtákra egy kicsit több energiát fordítunk, mint egy nyugati világfajtára. Hajdanában a hagyományos mûvelésmódok mellett nem lehetett túlterhelni õket (ami drasztikusan lesilányítja boraikat), és a gondos kezek megfelelõ zöldmunkában részesítették a tõkéket.  A több odafigyelés azonban meghozza  gyümölcsét és világviszonylatban is nagy borokkal ajándékozzák meg a borosgazdákat.

Romantikus megközelítésben:
Kis pontocska vagyunk mi a magyar borászat tengerében,de a jövõ kifürkészhetetlen, így egy idegen nyelven is kimondható, leírható nevet választottunk.