Így készülnek boraink

Egy kis alapterületû pincénk és présházunk van a móri Kecske-hegy dûlõben, itt történik a szõlõfeldolgozás, a borok készítése és a borok érlelése is.

Kiemelt jelentõséget tulajdonítunk a szüreti idõpontnak, hiszen meggyõzõdésünk, hogy kiváló minõségû Móri ezerjó bort csak érett alapanyagból lehet készíteni. Elõdeink - rendeletileg szabályozva  - október 10-e elõtt tiltották az ezerjó fajta szüretét, belépni se szabadott a szõlõskertekbe, csak a várandós anyukák böngészhettek kedvükre. Megfelelõen alacsony fürtterhelés mellett a Móri ezerjó október elsõ napjaira eléri a 20 MM-ot, amely mustfok alatt csak éretlen savakkal bíró szõlõt szedhetünk. Mi törekszünk minden évben 21-22 MM közötti szõlõszemek megérlelésére. Tapasztalatunk az, hogy ahhoz, hogy a naptól elzárt hátsó oldali fürtrészeken is megfelelõ érettséget érjünk el, a napos oldali szemek már elkezdenek töppedni, aszúsodni. Kíváló szárazborok készülhetnek az ép és még nem töppedt bogyókból, ha az aszús szemeket eltávolítjuk és külön édes bort készítünk belõluk, de az sem baj ha marad belõlük, mi és barátaink szeretjük a késõi szüretbõl adódó ízjegyeket. Az ezerjó fajta Móron megõrzi kíváló savstruktúráját és hosszan érlelhetõ, komoly fehérbort ad.      

A nyáron fürtválogatott szõlõtõkékrõl leszüretelt termést kíméletesen mûanyag rekeszekbe szedjük. Kádakba kerül a zúzott-bogyózott szõlõ, majd egy napig áztatjuk a cefrét. Kíméletes préseléssel kinyerjük a mustot, ülepítünk (az aszús szemek miatt jobbnak véljük), majd a természetes élesztõflórára bízzuk az erjesztést. Évjárattól függõen (kísérletezés) vagy teljes egészében fahordóban (nem elsõ töltésû. jó minõségû) érleljük borainkat, vagy egy része úszófedeles tartályba kerül. 8-10 hónapig érleljük ott a borokat, egyszer fejtjük õket, majd egy móri jóbarátunknál (www. freypince.hu) palackozunk. Kénezünk és bentonittal derítünk, egyebeket a természetre bízzuk.